In de periode toen Touhou m'n gedachten nog constant beheerste, ben ik eens begonnen aan een onderneming. Een iets te naïeve, nogal ambitieuze onderneming: van elke Touhou doujin arrangement circle die ik kon vinden enkele albums beluisteren, ze allemaal een score geven en een korte review. Om je een idee te geven, er staan er 1191 op m'n lijst, en die is een aantal jaren terug samengesteld, dus ondertussen staat het aantal vast een eind over 1200.
Helaas, zelfs de leukste dingen kunnen na herhaling beginnen te vervelen. En na een tijdje had ik het wel gehad met arrangements van telkens dezelfde nummers, zeker met een oververtegenwoordigde EoSD, PCB en IN. Dus gedurende lange tijd lag m'n luisterproject wat stil. Maar sinds enkele maanden zit ik op een open-plan kantoor (een trend door satan zelf in gang gezet) en dat is weinig bevorderlijk voor iemand die eerder naar introversie neigt en overgevoelig is aan geluid. Dus heb ik de hele dag oortjes in met muziek. Maar om elke werkdag de hele dag luisterend door te brengen heb je veel, héél veel muziek nodig. Constant zitten zoeken naar goede bands is niet praktisch, ik heb niet eindeloze data om Spotify op m'n telefoon te streamen en zelfs de verzamelde werken van Bach, Mozart en Beethoven kan je angstaanjagend snel erdoor jagen op dat tempo. Dus heb ik teruggegrepen naar de schijnbaar onuitputtelijke bron: Touhou muziek!
Maar ik bedacht me vandaag dat in stilte m'n spreadsheet aanvullen, in de hoop dat deze misschien ooit voltooid is, momenteel niet zoveel opbrengt. Waarom dus niet de resultaten delen, in hapklare brokken? Dat is dus wat ik hier ga doen. Elke week, of toch hopelijk met een consistentie die in de buurt komt, plaats ik hier de interessantere ontdekkingen van die week. Met hier en daar ook wat vroeger geluisterde circles erbij, aangezien er best al wat op de lijst staan waaronder enkele pareltjes. Zelfs al zou de Touhou muziek je ondertussen wel een beetje de oren uitkomen, dan is het nog interessant om de betere circles eruit te pikken. Vaak doen ze ook nog andere zaken (wist je dat COOL&CREATE een Splatoon album heeft?) en wat informatie opzoeken over leden van een circle leidt niet zelden tot nieuwe ontdekkingen.
Voor een overzicht van wat ik zoal heb beluisterd (dat vaak nog aangevuld moet worden vanuit talloze tekstbestanden) kan je deze spreadsheet bekijken: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oEf77sc3qnQi-VGO2o4wd-lbSPlbM1FcW75YEtjUMMk
Even over de scores: in principe geeft ik een score op 5. Maar, soms krijgt een circle een 6. Dit alles is natuurlijk erg subjectief. De scores betekenen dit:
1 - Absoluut onluisterbaar. Zal zelden voorkomen, maar als ik dit geef wil ik het echt nooit opnieuw horen.
2 - Slecht. Misschien slechte arrangements, erg valse klinkende vocals, of gewoon bijzonder amateuristisch geproduceerd. Vaak zou het een 3 kunnen zijn als er niet zoveel circles waren waarvan een lid ten onrechte denkt te kunnen zingen.
3 - De middenscore. Niet slecht, maar ook niet echt interessant. Een zeer groot deel zal hier onder terecht komen. Als je zoveel circles luistert zonder de filter die zaken als selecties door YouTube leden of terechte naamsbekendheid met zich meebrengen, gaat er veel middelmatig materiaal bij zitten.
4 - Goed. Een circle met deze score is het waard om een keertje naar te luisteren. Mogelijk zijn ze wat middelmatig, maar is de kwaliteit gewoon genoeg om het boven een 3 uit te tillen. Mogelijk zijn ze prima, maar zijn er een paar kleine probleempjes die het van een 5 afhouden.
5 - Zeer goed. Goede productie, leuk om te horen en/of erg origineel. Zelfs als er imperfecties zijn kan een circle deze score krijgen wanneer ze op één of andere manier zich boven de rest weten uit te tillen. Mogelijk is niet alles wat ze doen even goed, maar zit er genoeg buitengewoon materiaal tussen om een 5 te geven.
6 - Speciale categorie. Sommige circles weten gewoon met Touhou nummers een alchemie te bewerkstelligen die niet enkel binnen de fandom uniek is, maar me muziek laat horen die ik nergens anders ooit heb gehoord. Wanneer een circle z'n doujin natuur gebruikt om van een vrijheid te genieten die je niet vindt onder grote labels of in mainstream muziek, en je naar voorheen onontdekte muzikale landschappen leidt (aangenomen dat ze ook fijn zijn om te luisteren) dan kan ik soms niet anders dan ze op één of andere manier aanmerken als iets dat de rest overstijgt. Zelfs de perfecte scores. Dit zal erg subjectief zijn, en nu en dan is het echt het resultaat van slechts een paar albums tussen andere veel mindere van de circle. Maar als het een diepe indruk nalaat is de score mogelijk.
Afgezien van hier zelf te posten nodig ik iederen natuurlijk uit om zelf posts te maken met nieuwe ontdekkingen, of misschien obscure circles die niemand buiten jou lijkt te kennen. Vermijd wel om de grote, bekende namen in de spotlight te zetten gewoon omdat ze je favoriet zijn. Dat gaat het doel van de thread een beetje voorbij en past beter in reeds bestaande threads.
Dus bij deze, hier een circle die ik een tijdje geleden luisterde en eentje van deze week als startschot.
Circle: まいしんドリラー
Uitspraak: Maishin Driller
Geluisterde albums: mattari-toho
Score: 6/5

Als oudste van de Windows Touhou spellen is de muziek van EoSD zo min of meer doodgeklopt, het lijk geremixed en vervolgens de remixes zelf geremixed. Na talloze albums te hebben beluisterd dacht ik dat het ondertussen wel zodanig m'n strot uit kwam dat ik liever zaken van voor Imperishable Night zou vermijden. Dan komt er iets als mattari-toho en slaat me met verstomming.
Een EoSD stage 5 arrangement met een dromerige sfeer en steeldrums? Op dit album. Een U.N Owen subtiel gespeeld op elektrische gitaar dat het thema zo fijn brengt dat je vergeet hoe veel te vaak het al is gebruikt? Hier te vinden. Zowaar een reggae versie van Septette for a Dead Princess met een geweldige gitaarsolo die vervolgens afglijdt in ska/glitch hop verzopen in low-pass filters en bit crunch? Yep. Daarna Patchy unplugged, en als finale een uitstekende piano versie van Meiling's thema.
Dit album is fantastisch! Dat maakt het zooooo frustrerend dat er maar 5 nummers zijn, er maar één release van deze circle is, en ik weinig informatie kan vinden over hen. Hier is toch iets. De Twitter account van één van de arrangers: https://twitter.com/huzzy1225. Deze persoon lijkt lid te zijn van een productieteam genaamd Team Zwei. Misschien valt er nog wat leuks te vinden via die weg.
Een 6 score lijkt misschien erg overdreven als je het voor het eerst luistert, maar ik ben zo vaak teruggekeerd naar dit album, telkens weer verbaasd over hoe uniek het is, dat ik dit echt een zeldzame schat vindt.
Circle: ゼッケン屋
Uitspraak: Zekken-ya
Geluisterde albums: Dry Eye Party, Killer Decoration
Score: 5/5
Wanneer één van de album covers een homage is aan Heroes van David Bowie, weet je dat het iets apart gaat worden.

Zekken-ya heeft enkele van de probleempjes die voor mij vaak al snel een punt, mogelijk 2 kosten. De vocals zijn niet altijd even goed, soms tegen het valse aan. Het zijn voornamelijk rock arrangements en geloof me, daar zijn er al genoeg van. Maar het deed iets dat de typische 3 en 4/5 circles niet doen: het trok m'n aandacht terwijl het op stond. Ik moest even ophouden met wat ik deed om aandachtig te luisteren. De vocals zijn met overtuiging gebracht, wat ze net die rauwe eerlijke kwaliteit geeft die rock goed doet. De arrangements zijn gevarieerd, met onverwachte wendingen (auto-tune track vanuit het niets op het tweede album). Maar bovenal, ze nemen niet gewoon de Touhou thema's en geven er een beetje een andere wending aan, of gieten er een ander genre-sausje overheen. Ze nemen het bronmateriaal en doen er iets geheel eigen mee. De thema's zijn herkenbaar, maar ze voelen niet vermoeid; ze zijn fris en nieuw! Dit is precies wat ik verlang van doujin circles. Het is soms een fijne lijn tussen 5 en 4, en zelfs circles die niet zó heel verschillend lijken krijgen soms een 3. Maar Zekken-ya doet gewoon voldoende dingen goed, zijn origineel en vooral heerlijk enthousiast genoeg om voor een 5 te gaan. En zoals het meestal is met circles die een 5 of 6 krijgen keer ik terug om opnieuw en opnieuw te luisteren.
Wat extra informatie over de circle. Er is een groep met de naam 石鹸屋 ("Sekken-ya", merk het minieme verschil op) die grotendeels overlapt met deze wat betreft leden. Geen idee waarom er voor deze twee albums een aparte circle is, maar in elk geval is het dus interessant om die Sekken-ya ook te checken. Eén van de leden is Komso (狐夢想) die al voeten in de aarde heeft bij COOL&CREATE. Een ander lid is Syuzo (秀三). Interessant om te weten: hij heeft meegewerkt aan de originele soundtrack van Urban Legend in Limbo. En vertoont zich doorgaans in een gemaskerde Sakuya cosplay.

Helaas, zelfs de leukste dingen kunnen na herhaling beginnen te vervelen. En na een tijdje had ik het wel gehad met arrangements van telkens dezelfde nummers, zeker met een oververtegenwoordigde EoSD, PCB en IN. Dus gedurende lange tijd lag m'n luisterproject wat stil. Maar sinds enkele maanden zit ik op een open-plan kantoor (een trend door satan zelf in gang gezet) en dat is weinig bevorderlijk voor iemand die eerder naar introversie neigt en overgevoelig is aan geluid. Dus heb ik de hele dag oortjes in met muziek. Maar om elke werkdag de hele dag luisterend door te brengen heb je veel, héél veel muziek nodig. Constant zitten zoeken naar goede bands is niet praktisch, ik heb niet eindeloze data om Spotify op m'n telefoon te streamen en zelfs de verzamelde werken van Bach, Mozart en Beethoven kan je angstaanjagend snel erdoor jagen op dat tempo. Dus heb ik teruggegrepen naar de schijnbaar onuitputtelijke bron: Touhou muziek!
Maar ik bedacht me vandaag dat in stilte m'n spreadsheet aanvullen, in de hoop dat deze misschien ooit voltooid is, momenteel niet zoveel opbrengt. Waarom dus niet de resultaten delen, in hapklare brokken? Dat is dus wat ik hier ga doen. Elke week, of toch hopelijk met een consistentie die in de buurt komt, plaats ik hier de interessantere ontdekkingen van die week. Met hier en daar ook wat vroeger geluisterde circles erbij, aangezien er best al wat op de lijst staan waaronder enkele pareltjes. Zelfs al zou de Touhou muziek je ondertussen wel een beetje de oren uitkomen, dan is het nog interessant om de betere circles eruit te pikken. Vaak doen ze ook nog andere zaken (wist je dat COOL&CREATE een Splatoon album heeft?) en wat informatie opzoeken over leden van een circle leidt niet zelden tot nieuwe ontdekkingen.
Voor een overzicht van wat ik zoal heb beluisterd (dat vaak nog aangevuld moet worden vanuit talloze tekstbestanden) kan je deze spreadsheet bekijken: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oEf77sc3qnQi-VGO2o4wd-lbSPlbM1FcW75YEtjUMMk
Even over de scores: in principe geeft ik een score op 5. Maar, soms krijgt een circle een 6. Dit alles is natuurlijk erg subjectief. De scores betekenen dit:
1 - Absoluut onluisterbaar. Zal zelden voorkomen, maar als ik dit geef wil ik het echt nooit opnieuw horen.
2 - Slecht. Misschien slechte arrangements, erg valse klinkende vocals, of gewoon bijzonder amateuristisch geproduceerd. Vaak zou het een 3 kunnen zijn als er niet zoveel circles waren waarvan een lid ten onrechte denkt te kunnen zingen.
3 - De middenscore. Niet slecht, maar ook niet echt interessant. Een zeer groot deel zal hier onder terecht komen. Als je zoveel circles luistert zonder de filter die zaken als selecties door YouTube leden of terechte naamsbekendheid met zich meebrengen, gaat er veel middelmatig materiaal bij zitten.
4 - Goed. Een circle met deze score is het waard om een keertje naar te luisteren. Mogelijk zijn ze wat middelmatig, maar is de kwaliteit gewoon genoeg om het boven een 3 uit te tillen. Mogelijk zijn ze prima, maar zijn er een paar kleine probleempjes die het van een 5 afhouden.
5 - Zeer goed. Goede productie, leuk om te horen en/of erg origineel. Zelfs als er imperfecties zijn kan een circle deze score krijgen wanneer ze op één of andere manier zich boven de rest weten uit te tillen. Mogelijk is niet alles wat ze doen even goed, maar zit er genoeg buitengewoon materiaal tussen om een 5 te geven.
6 - Speciale categorie. Sommige circles weten gewoon met Touhou nummers een alchemie te bewerkstelligen die niet enkel binnen de fandom uniek is, maar me muziek laat horen die ik nergens anders ooit heb gehoord. Wanneer een circle z'n doujin natuur gebruikt om van een vrijheid te genieten die je niet vindt onder grote labels of in mainstream muziek, en je naar voorheen onontdekte muzikale landschappen leidt (aangenomen dat ze ook fijn zijn om te luisteren) dan kan ik soms niet anders dan ze op één of andere manier aanmerken als iets dat de rest overstijgt. Zelfs de perfecte scores. Dit zal erg subjectief zijn, en nu en dan is het echt het resultaat van slechts een paar albums tussen andere veel mindere van de circle. Maar als het een diepe indruk nalaat is de score mogelijk.
Afgezien van hier zelf te posten nodig ik iederen natuurlijk uit om zelf posts te maken met nieuwe ontdekkingen, of misschien obscure circles die niemand buiten jou lijkt te kennen. Vermijd wel om de grote, bekende namen in de spotlight te zetten gewoon omdat ze je favoriet zijn. Dat gaat het doel van de thread een beetje voorbij en past beter in reeds bestaande threads.
Dus bij deze, hier een circle die ik een tijdje geleden luisterde en eentje van deze week als startschot.
Circle: まいしんドリラー
Uitspraak: Maishin Driller
Geluisterde albums: mattari-toho
Score: 6/5

Als oudste van de Windows Touhou spellen is de muziek van EoSD zo min of meer doodgeklopt, het lijk geremixed en vervolgens de remixes zelf geremixed. Na talloze albums te hebben beluisterd dacht ik dat het ondertussen wel zodanig m'n strot uit kwam dat ik liever zaken van voor Imperishable Night zou vermijden. Dan komt er iets als mattari-toho en slaat me met verstomming.
Een EoSD stage 5 arrangement met een dromerige sfeer en steeldrums? Op dit album. Een U.N Owen subtiel gespeeld op elektrische gitaar dat het thema zo fijn brengt dat je vergeet hoe veel te vaak het al is gebruikt? Hier te vinden. Zowaar een reggae versie van Septette for a Dead Princess met een geweldige gitaarsolo die vervolgens afglijdt in ska/glitch hop verzopen in low-pass filters en bit crunch? Yep. Daarna Patchy unplugged, en als finale een uitstekende piano versie van Meiling's thema.
Dit album is fantastisch! Dat maakt het zooooo frustrerend dat er maar 5 nummers zijn, er maar één release van deze circle is, en ik weinig informatie kan vinden over hen. Hier is toch iets. De Twitter account van één van de arrangers: https://twitter.com/huzzy1225. Deze persoon lijkt lid te zijn van een productieteam genaamd Team Zwei. Misschien valt er nog wat leuks te vinden via die weg.
Een 6 score lijkt misschien erg overdreven als je het voor het eerst luistert, maar ik ben zo vaak teruggekeerd naar dit album, telkens weer verbaasd over hoe uniek het is, dat ik dit echt een zeldzame schat vindt.
Circle: ゼッケン屋
Uitspraak: Zekken-ya
Geluisterde albums: Dry Eye Party, Killer Decoration
Score: 5/5
Wanneer één van de album covers een homage is aan Heroes van David Bowie, weet je dat het iets apart gaat worden.


Zekken-ya heeft enkele van de probleempjes die voor mij vaak al snel een punt, mogelijk 2 kosten. De vocals zijn niet altijd even goed, soms tegen het valse aan. Het zijn voornamelijk rock arrangements en geloof me, daar zijn er al genoeg van. Maar het deed iets dat de typische 3 en 4/5 circles niet doen: het trok m'n aandacht terwijl het op stond. Ik moest even ophouden met wat ik deed om aandachtig te luisteren. De vocals zijn met overtuiging gebracht, wat ze net die rauwe eerlijke kwaliteit geeft die rock goed doet. De arrangements zijn gevarieerd, met onverwachte wendingen (auto-tune track vanuit het niets op het tweede album). Maar bovenal, ze nemen niet gewoon de Touhou thema's en geven er een beetje een andere wending aan, of gieten er een ander genre-sausje overheen. Ze nemen het bronmateriaal en doen er iets geheel eigen mee. De thema's zijn herkenbaar, maar ze voelen niet vermoeid; ze zijn fris en nieuw! Dit is precies wat ik verlang van doujin circles. Het is soms een fijne lijn tussen 5 en 4, en zelfs circles die niet zó heel verschillend lijken krijgen soms een 3. Maar Zekken-ya doet gewoon voldoende dingen goed, zijn origineel en vooral heerlijk enthousiast genoeg om voor een 5 te gaan. En zoals het meestal is met circles die een 5 of 6 krijgen keer ik terug om opnieuw en opnieuw te luisteren.
Wat extra informatie over de circle. Er is een groep met de naam 石鹸屋 ("Sekken-ya", merk het minieme verschil op) die grotendeels overlapt met deze wat betreft leden. Geen idee waarom er voor deze twee albums een aparte circle is, maar in elk geval is het dus interessant om die Sekken-ya ook te checken. Eén van de leden is Komso (狐夢想) die al voeten in de aarde heeft bij COOL&CREATE. Een ander lid is Syuzo (秀三). Interessant om te weten: hij heeft meegewerkt aan de originele soundtrack van Urban Legend in Limbo. En vertoont zich doorgaans in een gemaskerde Sakuya cosplay.
