Trappen van Hakugyokurō

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

3 plaatsers

  Conventies: introductie en tips

  Nekotaku
  Nekotaku
  Moderator


  Leeftijd : 38
  Speciale vermogens : Kan in het binair tellen tot 10

  Conventies: introductie en tips Empty Conventies: introductie en tips

  Bericht van Nekotaku do dec 12, 2013 8:46 am

  Een conventie is een bijeenkomst van meerdere personen op een afgesproken plaats en tijd. Een fanconventie is precies dit, waarbij de gegadigden bijeen komen om te delen in een gezamenlijke interesse zoals TV series, een reeks games, een heel genre (zoals anime) of combinaties hiervan. Het begrip wordt vaak afgekort tot "con".

  Vele personen op dit forum zijn reeds ervaren conventiebezoekers. Het is voor ons een plaats om ons te amuseren, merchandise en dergelijke te kopen, arcade spellen te spelen en natuurlijk vooral elkaar te kunnen ontmoeten. Maar er zijn ook personen op dit forum die nog geen conventies bezocht hebben en mogelijk geïnteresseerd zijn. Er komen ook geregeld jonge leden bij het forum die nog niet de mogelijkheid hebben gehad om hun eerste con mee te maken. Voor deze personen is dit topic bedoeld. Hier wordt je geïntroduceerd tot wat je op een conventie kan verwachten, tips voor je eerste conbezoek (die ook later nog nuttig blijven), een lijst van conventies in Nederland en België en nog veel meer.

  De nadruk hier zal liggen op conventies die zich richten op de combinatie van manga/anime, Japanse cultuur en games. Suggesties voor toevoegingen over bijeenkomsten die eerder gericht zijn op onderwerpen zoals het fantasy genre kunnen uiteraard, maar de algemene toon van het artikel blijft wel behouden.

  Deze eerste posts blijven de centrale plaats om dit allemaal neer te zetten. Toevoegingen en suggesties zijn zeer welkom als reply en kunnen dienen om deze posts uit te breiden. Ook discussie in het algemeen over dit onderwerp kan hier gevoerd worden.  Wat kan ik daar gaan doen?
  Wat kan je zoal allemaal doen op een conventie? Wel, het hangt er een beetje van af welke conventie. De ene is namelijk al een pak uitgebreider dan de andere. Maar deze categorieën van activiteiten kan je meestal verwachten.

  Videoprojectie
  Geen anime conventie zonder anime, juist? Alhoewel, mogelijk is dit niet altijd aanwezig. Projectie van anime vergt de juiste infrastructuur, dus bij kleinere cons ontbreekt dit misschien. Op veel cons is het echter een vaste waarde. Nieuwere en oudere anime worden gescreend. Mogelijk zit er iets tussen dat je graag wilde uitchecken, en dit kan een goed moment zijn. Of het is een uitgelezen kans om even rustig te gaan zitten en uit te puffen terwijl je toch wat te kijken hebt.
  Ondanks het feit dat dit zo centraal lijkt tot een conventie gericht op anime, is mijn indruk dat dit meestal één van de dingen is waar je het minste tijd insteekt. Misschien omdat anime kijken iets is dat je ook thuis kan en het niet inherent sociaal is. Mijn tip is om, als je gaat kijken, proberen het met een aantal vrienden te doen, iets uit te kiezen dat op de lachspieren werkt en een zaal binnen te gaan waar al redelijk wat volk zit. Dat kan namelijk een heel gezellige sfeer opleveren. In tegenstelling tot een serieuzere serie of film, waar je het liever stiller hebt, kan je dan lekker meedraven op het enthousiasme van het publiek. Ik herinner me een screening van Panty & Stocking with Garterbelt op Abunai! samen met enkele vrienden die dit nog niet hadden gezien, en het is zoveel leuker als je hun reacties kan observeren.
  Ook aan te bevelen: naar iets gaan kijken dat je totaal niet kent maar er nogal maf uitziet. Soms leer je hier een serie kennen die een favoriet wordt.

  Dealer room
  In de dealer room kan je terecht om spulletjes te kopen. Handelaars van speciaalzaken uit de Benelux en verder komen hier naartoe om te verkopen. Ooit was dit een grote trekpleister van een conventie, omdat je dingen kon vinden die ergens anders bijna niet te verkrijgen waren; nu is dit wat minder, omdat er best wel wat plaatsen zijn om dergelijke zaken te kopen, en geen gebrek aan mogelijkheden om dat online te doen. Bovendien is het vaak wat duurder op conventies dan bij het rondshoppen op internet, want de handelaars moeten er natuurlijk iets aan kunnen verdienen. Toch raad ik aan om altijd eens in de dealer room rond te hangen, al was het maar voor "window shopping". De sfeer is er meestal fijn. En wie weet, soms heb je geluk en vind je iets dat je zocht voor een goede prijs. En het is soms ook wat praktischer om iets rechtstreeks te kopen dan het te moeten laten verzenden. Op boxsets anime kan je regelmatig goede deals doen bij meerdere aankopen.
  Zaken die je hier kan verwachten:

  • Manga
  • Anime DVD/Blu-ray
  • Allerhande merchandise (sleutelhangers, plushies, posters...)
  • Figures
  • Games (ook retro)


  Tegenwoordig ook regelmatig te vinden: Bring 'n Buy. Bij deze stand kan je spullen die je niet langer wilt bijhouden binnen brengen om te verkopen aan een door jou gekozen prijs. Ze stallen het voor je uit en op het einde van de dag/con kan je wat niet verkocht is samen met je winst ophalen. Ze vragen normaal gezien een bepaald percentage van de verkoopsprijs (typisch zo'n 10% denk ik) in ruil voor hun werk. Er is enig voorbereidend werk van jouw kant nodig, dus als je wilt meedoen, check dan eerst de regels grondig. Ook als koper is dit een leuke stand om goede deals te zoeken.

  Game room
  In de game room kan de spelfanaat zijn/haar hart ophalen. Vaak zijn nieuwere en retro spellen even sterk vertegenwoordigd. Ook bepaalde community classics zoals Super Smash Brothers en Mario Kart vinden hier een plaats. Je krijgt hier regelmatig de kans om eens iets te spelen op een setup die velen thuis niet hebben, zoals een volledige Band Hero set, BeatMania met de DJ controllers en spelen op projector. Altijd leuk om eens met je vrienden binnen te lopen en wat spellen uit te proberen. Maar ik raad ook sterk aan om hier het arcadegevoel te ervaren en samen met of tegen onbekenden te spelen!
  Een tweede aspect van de game room is dat er meestal een aantal toernooien gehouden worden. Super Smash Brothers is een veel voorkomende titel, en andere fighters zoals Street Fighter en Tekken zijn ook vaak van de partij. Als er een spel tussen zit dat je goed kan of gewoon veel speelt, aarzel niet om mee te doen. Er zitten altijd wel wat pro's tussen, maar even goed mensen die gewoon voor de lol meespelen, dus weerhoud je niet van deelname gewoon omdat je aarzelt over je skills.

  DDR
  Mogelijk zou je dit bij de games kunnen tellen, maar DDR is ondertussen toch wel een begrip op zich geworden. Het is bij de meeste conventies wel ergens te vinden, vaak met een eigen ruimte.
  Voor informatie over wat dit inhoudt verwijs ik je graag naar dit topic.
  Net zoals voor de andere games zijn hier geregeld toernooien voorzien. Deze zijn opgedeeld in light/heavy of light/medium/heavy. Als er maar twee klassen zijn, begint light redelijk makkelijk en eindigt op een wat steviger niveau, terwijl heavy er meteen hard tegenaan gaat en typisch door de ervaren spelers wordt gedaan. Indien er drie klassen zijn, weet dan dat light meestal erg makkelijk is en voor iemand die al wat langer DDR speelt geen uitdaging; medium is dan een betere keuze. Net zoals voor de games telt hier dat als je DDR speelt, je je niet moet schromen om mee te doen met een competitie die volgens jou zelfs maar enigzins binnen je niveau ligt. Het is gewoon leuk om deel te nemen en meestal raak je met wat anderen aan de praat. Er is nogal wat overlap tussen fans van anime, Touhou en DDR, dus breid je sociale kring hier uit.
  Oh ja, en als je van plan bent hier veel te spelen, is het misschien geen slecht idee om een extra t-shirt of zo mee te nemen. Het kan nogal benauwd worden in de DDR room. Vaak worden er busjes deodorant neergezet om vrij te gebruiken k;P

  Workshops
  Bij de workshops krijg je de kans om eens de hand te leggen aan een aantal leuke vaardigheden en wat bij te leren. Meestal is er eerst wat uitleg over het onderwerp en vervolgens kan je zelf aan de slag, waarbij je geholpen wordt door de begeleiders. Workshops beginnen doorgaans op een bepaald uur, dus zorg er voor dat je er op tijd bent. Voor sommige moet je je op voorhand inschrijven, terwijl anderen werken volgens het principe van eerst gekomen, eerst bediend. Dus als je er één niet wilt missen, plan het goed in. Nu en dan zijn er ook workshops waar je een bijdrage zal moeten betalen om deel te nemen, omdat het materiaal nogal wat kost. Een voorbeeld hiervan zijn sushi en bento workshops, waarbij je zelf een maaltijd maakt. Daar staat dan wel tegenover dat je vermoedelijk wat hebt om mee naar huis te nemen of op te eten (aangenomen dat het is geslaagd ^^;)
  Enkele voorbeelden van workshops die regelmatig op het programma staan:

  • Manga tekenen
  • Origami
  • Papercraft
  • Sushi of bento maken
  • Parapara dansen
  • Cosplay accessoires maken
  • Amigurumi (figuurtjes haken)


  Lezingen
  Naast de workshops waar je aan kan deelnemen, zijn er ook gewone lezingen waarin een uiteenzetting over een onderwerp wordt gegeven dat interessant is voor de bezoekers. Soms is het cultureel van inslag, soms is het bedoeld om anderen die aan een hobby willen beginnen of net begonnen zijn te helpen met nuttige tips. Op het einde kan je meestal wat vragen stellen. Sommige lezingen trekken redelijk wat volk aan, maar normaal gezien is de groep toch klein genoeg om op het einde een beetje open discussie te kunnen voeren.
  Voorbeelden van het soort van lezingen die je kan bijwonen:

  • Cosplay, van het meest algemene tot de meest specifieke aspecten
  • Figure collecting
  • Op reis in Japan
  • AMV's maken (zie verder)


  AMV en voice-overs
  AMV staat voor Anime Music Video. Enthousiasten van videobewerking maken op basis van stukjes anime en muziek eigen filmpjes. Sommigen houden het eenvoudig, anderen gaan heel ver in hun bewerking en keuze van clips. Soms zijn ze serieus, soms zijn ze humoristisch bedoeld. Op AMV screenings worden er AMV's van over de hele wereld vertoond, maar even goed die van de bezoekers van de conventie zelf die hun werk willen tonen. Er zijn ook competities hierin, waarbij mensen hun inzendingen laten beoordelen en de beste AMV (of enkele in verschillende categorieën) worden uitgekozen.
  Wees wel gewaarschuwd: AMV's kunnen nogal eens spoilers bevatten! Dus is het een AMV van een reeks of film die je nog wilt gaan kijken, kan je misschien best even niet opletten.
  Tot slot zijn er conventies die laat in de nacht doorgaan en een variatie van deze activiteit brengen met hentai AMV's en/of voice-overs. Uiteraard is dit enkel voor de 18+ bezoekers. Misschien lijkt het wat awkward om daar te gaan meekijken, maar weet wel dat dit vaak van de grappigste zijn, juist omdat de makers van deze video's proberen de boel zo gek mogelijk te maken.

  Cosplay
  Dit is niet zozeer een activiteit door de conventie georganiseerd, maar iets dat bezoekers zelf toevoegen. Cosplay is een portmanteau van "costume" en "play". Mensen verkleden zich als personages van manga, anime, games en meer.
  Voor meer uitleg verwijs ik je naar het algemene cosplay topic en het cosplay tutorial en tips topic.
  Naast zelf cosplayen (wat overigens erg leuk is) kan je natuurlijk ook veel plezier hebben aan rond te hangen tussen een groep mensen waarvan een groot deel zich in de origineelste kostuums heeft gekleed. Zie je een cosplayer met een outfit die je erg geslaagd vindt of het is een personage dat een favoriet van je is en je wilt graag een foto, twijfel niet het te vragen. Meestal zullen cosplayers graag even voor je poseren, want het is een compliment voor hun werk. Als iemand echter liever even niet wordt gestoord, ergens mee bezig is of geen foto's wil laten nemen, dring dan niet aan.
  Met cosplay kan je meer dan enkel rondlopen en voor foto's poseren. Er zijn ook cosplay fashion shows waar mensen op de catwalk hun outfit kunnen gaan tonen. Soms betreft het ook een heuse cosplay competitie voor het mooiste kostuum (vaak ook per categorie). Uiteraard trekt dit voornamelijk de erg gedreven cosplayers aan, voor wie het een vaste hobby is en die hun eigen kostuums maken.

  Andere
  Het bovenstaande is in min of meerdere mate aanwezig op de meeste conventies. Maar daar blijft het niet bij. De resterende tijd en ruimte wordt opgevuld met nog allerhande zaken, waarvan sommige op veel cons terug te vinden zijn en een vaste waarde vormen.

  Verschillende soorten spellen worden gespeeld. Weerwolven is hier één van die je in een bepaalde vorm geregeld ziet terugkomen. Ga ook eens kijken bij Kinjin, die dingen zoals Evil JanKenPon organiseren. Spellen zoals mahjong en shougi komen ook alsmaar meer voor.

  Er is vaak een photo booth waar je foto's kan laten nemen door ervaren fotografen, met goede belichting. Ideaal om mooie foto's van je cosplay te krijgen, of jezelf te laten vereeuwigen met je vriend/vriendin. NoZLan organiseren dit meestal.

  Even weg van het kabaal en rust wat manga lezen, of gewoon chillen? Een manga café is de juiste plaats. Doorgaans georganiseerd door MangaKissa; "kissaten" is Japans voor café, vandaar. Dus deze benaming kan ook algemeen zijn en niet enkel op die specifieke organisatie duiden.

  Bij bepaalde cons organiseren ze een optreden van artiesten. In bepaalde gevallen moet je hier een meerprijs voor betalen (maar dit valt doorgaans erg goed mee), soms is het gratis voor alle bezoekers! Zo kon je op Animecon 2012 de Japanse band M.O.V.E. aan het werk zien, en op Animecon 2013 Altima, in beide gevallen zonder extra kosten.

  's Avonds nog niet klaar om op te houden met de pret? Bij meerdaagse cons is er misschien wel een party op de avond(en) tussen de dagen in. Deshima Sounds laten je Japanse stijl clubben op Abunai! en Animecon.

  En natuurlijk, misschien wel het allerbelangrijkste... Rondderpen met je maatjes! Want ondanks deze enorme hoop activiteiten is dat waar velen van ons uiteindelijk het meeste tijd aan besteden, en ook het meeste plezier aan beleven.


  Laatst aangepast door Urameshiya op ma dec 16, 2013 3:34 pm; in totaal 5 keer bewerkt (Reden van aanpassing : Taalfouten verbeterd, woordgebruik gevariëerd, kleine uitbreidingen)
  Nekotaku
  Nekotaku
  Moderator


  Leeftijd : 38
  Speciale vermogens : Kan in het binair tellen tot 10

  Conventies: introductie en tips Empty Re: Conventies: introductie en tips

  Bericht van Nekotaku do dec 12, 2013 8:46 am

  Tips voor je eerste con
  Ga je voor het eerst naar een conventie? Of is de vorige weeral een tijdje geleden? Hier geef ik enkele tips om alles goed te doen verlopen en er zoveel mogelijk plezier uit te halen.

  Voorbereiding
  Afhankelijk van je plannen kan voorbereiding erg eenvoudig zijn, of behoorlijk wat inhouden. De onderstaande punten zijn ongeveer op chronologische volgorde, al is dat afhankelijk van de situatie en conventie zelf.

  Vrijaf vragen
  Als je normaal gezien moet werken op de dag(en) van de conventie, probeer dan verlof te plannen wanneer je zeker weet dat je wil gaan. Conventies zijn doorgaans altijd in het weekend, dus dat maakt het meestal wat makkelijker. Voor lange conventies (zoals Anime en Abunai) plan ik meestal zelfs een dag verlof voor en na de con dagen, om me voor te bereiden en achteraf uit te puffen. Zo tuimel je niet van het werk in een druk weekend en terug in het werk. Dit kan nogal vermoeiend zijn.

  Ticket bestellen
  Dit lijkt zo eenvoudig, maar je plan om deel te nemen kan hiermee vallen of staan! Sommige conventies geraken namelijk uitverkocht vóór het event, dus wacht niet tot het laatste ogenblik om je ticket te bestellen. Probeer dit te doen van zodra je zekerheid hebt dat je kan (en wil) gaan. Bovendien zijn er conventies waarvan de prijs van tickets stijgt naarmate de tijd vordert. Degenen die er het vroegst bij zijn doen de beste deal.
  Niet alle conventies verkopen tickets aan de deur, en bij degene waar dat het geval is zijn deze soms beperkt. Bovendien is voorverkoop bijna altijd goedkoper; conventies verkiezen de zekerheid van een reeds verkocht ticket boven het rekenen op een goede opkomst de dag(en) zelf.

  Hotelkamer boeken
  Ben je van plan een meerdaagse con te doen en daarbij op hotel te verblijven? Wees er vroeg bij. Vaak regelen grote conventies zelf iets met één of meerdere hotels; ze reserveren kamers en laten je vervolgens toe deze te huren bij aankoop van een ticket. Het is geen overdrijving om te zeggen dat deze soms op één dag uitverkocht zijn. Bij Anime moet je er echt bij zijn op de dag dat de reservaties beschikbaar worden gesteld.
  Met hoe meer personen je een kamer deelt, hoe goedkoper het wordt per persoon. Het is dus erg nuttig om lang op voorhand een groepje bij elkaar te zoeken die een kamer willen delen. Maar het is niet altijd nodig om daar op te wachten. Stel dat er een plaats nog niet is ingevuld, dan zal je veel kans niet lang moeten zoeken naar iemand die er nog bij wilt. Gezien de hoge competitie voor de kamers zou het sterk zijn dat je met een lege plaats blijft zitten.

  Vervoer regelen
  Zorg ervoor dat je daar kan geraken, en ook weer thuis geraken. Check de mogelijkheden voor vervoer, qua prijs en tijd. Mogelijk vind je iemand om je een lift te geven. Ook hier is het goed om er vroeg bij te zijn. Er zijn regelmatig acties die toelaten een ticket voor het openbaar vervoer goedkoper te krijgen, of je kan mensen bijeen zoeken voor een groepskorting.
  Zoek zeker ook alternatieven en speel op veilig. Zorg ervoor dat je niet ergens kan stranden wanneer je een laatste aansluiting mist omdat je ergens een paar minuten vertraging had.

  Aan cosplay werken
  Ga je cosplayen? Begin er op tijd aan te werken! Maar al te vaak zie je cosplayers in tijdsnood komen vlak voor de conventie. Op het laatste ogenblik nog vanalles moeten afwerken maakt de aanloop naar de conventie stresserend, en het kan er voor zorgen dat je met slaapgebrek daar aankomt (of je overslaapt). Dit beïnvloedt hoe goed je van de con kan genieten. Uitgerust en ongehaast er naartoe kunnen gaan maakt de ervaring veel beter.
  Zelfs als je niet je eigen cosplay maakt maar alles kant-en-klaar koopt, probeer alles zeker minstens één keer op voorhand uit. Zo vermijd je verrassingen. De kledij is soms lastiger om aan te doen dan je denkt, en zaken zoals make-up zijn tijdrovend. Met wat oefening gaat het veel vlotter.

  Afspreken met groep
  Wil je met mensen afspreken om te verzamelen op een locatie buiten of op de conventie? Probeer het op tijd te doen. Hoe meer personen er bij zijn, hoe lastiger het is om een tijdstip te vinden dat voor iedereen geschikt is. Enkele telefoonnummers uitwisselen zodat er minstens één persoon uit de groep je kan bereiken is geen overbodige luxe.

  De huisregels voor de conventie lezen, lijst faciliteiten bekijken
  Op de site van een conventie vind je doorgaans een pagina met regels. Lees deze snel even door. Zo weet je wat wel en niet mag inzake cosplay (bijvoorbeeld hoe realistisch namaakwapens mogen zijn), of je zelf voedsel mag meenemen, wat de policy is voor jassen en tassen in bepaalde ruimtes enzovoort.
  Dit is ook een goed moment om even te checken wat ze voorzien van eten, drinken en andere zaken die je mogelijk nodig zal hebben.

  Inschrijven voor activiteiten
  Soms zijn er activiteiten waar je je op voorhand op de site voor moet aanmelden. Als er iets bij zit dat je zeker wilt doen, wees er snel bij.

  De dag voor de con
  Nog één nachtje slapen en het is zover! Nu zijn we vast wel ongeveer klaar? Misschien wel, maar dit is ook het moment waarop je vanalles kan vergeten. Dus begin met...

  Een checklist maken
  Stel een lijstje op van alles wat je moet bijhebben, en ook een planning met tijdstippen en locaties voor openbaar vervoer, afspreken met anderen en meer. Op een smartphone is handig, maar vergeet niet dat batterijen kunnen leeg geraken. Op papier is dus nog beter.

  Cash geld afhalen
  Je kan niet altijd met een kaart betalen bij voedselstandjes, en in de dealerroom hangt dit van dealer tot dealer af. Zorg ervoor dat je minstens genoeg bij hebt om de dag rond te komen inzake eten en drinken, en nog een pak extra als je van plan bent wat te kopen.

  Bekijken van activiteiten en plan
  Kijk op de site van de conventie nog eens naar de activiteiten en het grondplan. Zo kan je checken waar je zeker bij wilt zijn. Het is best om dit ook al eens eerder te doen, maar het uurrooster kan vaak nog tot kort voor de conventie veranderen, dus een extra keertje kijken is best nuttig.

  Check de locatie met Google street view
  Ben je nog niet eerder op de conventie geweest? Bekijk dan de omgeving van het exacte adres op Google Maps met de street view. Dit zorgt ervoor dat je het makkelijk herkent de dag erop. Je kan ook de wandelroute van je laatste stop met het openbaar vervoer tot aan de conventie volgen, zodat je niet verloren loopt of een halte te vroeg of te ver afstapt. Wie met de auto is kan nu een parkeergelegenheid gaan opsporen.

  Voorzie eten en drinken
  Indien het toegelaten is op de conventie, kan je zelf wat eten en drinken meenemen. Zelfs al is er voedselvoorziening, de rijen daar zijn soms erg lang, en het kan duur blijken te zijn.
  Het is niet altijd toegelaten zelf wat mee te nemen. Soms zijn conventies voor een deel afhankelijk van de inkomsten van hun voedselvoorziening, in andere gevallen zijn ze verplicht catering te nemen bij de locatie. In dit geval is het begrijpelijk dat ze proberen mensen daar zoveel mogelijk gebruik van te laten maken. Check de huisregels op de site.

  VERGEET JE TICKET NIET!
  Als je nu één ding niet mag vergeten, is het je toegangsbewijs voor de conventie. En natuurlijk tickets voor het openbaar vervoer. Steek ze nu al weg op een manier dat je ze gegarandeerd bij hebt, bijvoorbeeld in je jaszak of bagage. Check dit nog eens extra vlak voor je vetrekt op de dag zelf. Als je een elektronische versie hebt en een smartphone, upload een extra kopie naar dat apparaat.

  De dag van de con
  Je hebt het openbaar vervoer of de autorit overleefd, de juist locatie gevonden en bent helemaal klaar voor het avontuur. Hoe laat je de dag succesvol verlopen?

  De wachtrij
  Zorg er ten eerste voor dat je in de juiste rij staat. Er is soms een aparte rij voor wie al een ticket heeft en wie er nog moet kopen.
  De wachtrijen kunnen erg lang worden, zeker bij de grotere conventies. Als je er vanaf het begin bij wilt zijn, probeer dan vroeg te komen (vóór opening) om je wachttijd te minimaliseren. Als je het niet erg vindt om wat later te zijn kan je best een tijdje na opening arriveren, dan is de rij al flink afgenomen.
  Hou rekening met het weer! Als het erg koud is kan je staan bevriezen, zeker in een cosplay die niet erg warm is. Wat extra kledij is handig op dat moment. Omgekeerd kan het ook heel warm zijn. Een donkere paraplu kan je beschermen van regen, of de zon afweren zodat je niet staat te smelten. Voor cosplayers met make-up op is dit extra belangrijk. Stel je vertrouwen in de bescherming van Kogasa k=w=

  Toegang
  Hou je ticket klaar. Meestal krijg je na het inscannen van je ticket een bandje. Zorg ervoor dat er plaats is op je pols en dat je het makkelijk kan tonen als security daar om vraagt.
  De bandjes van Abunai! zijn van stof en erg duurzaam. Dit zijn leuke aandenkens. Ik heb die van 2012 en 2013 nog steeds om, en als ik niet zo stom was geweest die van 2011 weg te doen zou die er ook bij hangen.

  Bemachtig een programmaboekje of plannetje
  Een boekje met een overzicht van activiteiten en het tijdsschema, alsook een grondplan, zijn erg nuttig om bij te hebben. Meestal vind je deze dicht bij de plaats waar je binnen komt.

  Schrijf je in voor activiteiten die dit vereisen
  Sommige activiteiten hebben beperkte plaatsen en vragen dat je je op voorhand inschrijft. Dit is ofwel bij de toegang of infobalie, ofwel bij de ruimte van de activiteit zelf. Wees er op tijd bij, want het kan snel vol zitten.

  Verken de locatie
  Doe een korte rondgang om uit te zoeken waar alles zich bevindt. Dit is vaak makkelijker dan op een plannetje alles moeten zoeken. Het kan ook helpen om met anderen af te spreken op een vaste plaats.

  Wees op tijd bij activiteiten
  Als je wil deelnemen aan een activiteit of lezing waarvoor je je niet apart moest inschrijven, probeer er een poosje voor het begin bij te zijn. De kamers kunnen snel vol zitten.

  Cosplayen en andere cosplayers
  Als je zelf cosplayt, zorg ervoor dat je niemand stoort door met grote attributen ergens in de weg te staan, of per ongeluk make-up op iemand te krijgen. Weerhoud je ervan om fake role-play gevechten te doen met iemand. Dit is onveilig, zelfs al doe je rustig aan. Een statische pose voor foto's is natuurlijk geen probleem. Mogelijk vragen mensen aan je om een foto te mogen nemen. Je mag dit natuurlijk altijd weigeren, maar het is een compliment. Niet zelden heb je te maken van een fan van het personage dat je cosplayt, dus dit kan ook een leuk gesprek opleveren.
  Zie je een cosplayer in een outfit die je erg leuk vindt, aarzel niet om te vragen een foto te nemen. Probeer wel te vermijden dit te doen als ze druk bezig lijken met iets, zoals een game spelen. Als iemand het liever niet heeft, dring niet aan. Een complimentje over de cosplay of opmerking dat ze het personage leuk vertolken is aardig en zal ze vast plezier doen.

  Let op de regels inzake tassen in dealer rooms, game rooms en dergelijke
  Vaak mag je niet met een tas om of een jas aan dealer rooms, game rooms en mogelijk andere plaatsen binnen. Dit is om diefstal te voorkomen. Hoe spijtig het ook is, het gebeurt. Dealers kunnen niet constant alles in de gaten houden en iets zoals een controller in een game room is snel meegegrist. Hou er dus rekening mee, en zoek een plekje om deze zaken achter te laten. In de meeste gevallen is er een garderobe waar je gebruik van kan maken. Neem enkele belangrijke spullen zoals phone en portefeuille mee en berg de rest op, dan kan je ontspannen gaan een staan waar je wilt.

  Pluk de dag
  Het is niet mogelijk om aan alles mee te doen, daarvoor zijn er meestal teveel zaken tegelijk aan de gang. Soms zal je een activiteit missen die je had willen bijwonen, of was je van alles van plan maar lijkt er niets van te komen. Stresseer hier niet over. Probeer te genieten van waar je op dat moment mee bezig bent.
  Naar mijn ervaring is het leukste dat je kan doen op een conventie rondhangen met anderen. Je leert mensen beter kennen en door in groep dingen te doen weet je vanzelf de dag wel te vullen. Aarzel ook niet om je even af te splitsen van een groepje of je bij een ander te voegen.
  Niet iedereen voelt zich natuurlijk sociaal even zeker van zichzelf, maar als er één plaats is waar je eens kan proberen om met vreemden een gesprekje aan te gaan of je te amuseren met een gemeenschappelijke interesse (een videospel, DDR, karaoke...), dan is het wel op een conventie. Je bent op een plaats gevuld met mensen die je interesses delen, die een vergelijkbare achtergrond hebben. Als er één opportuniteit is om met een lagere drempel sociale interactie aan te gaan, is het wel hier!

  Na de con
  Na de con is het toch gedaan? Wat valt er hier nog over te zeggen?
  Wel, wees voorbereid op de gevreesde post-con blues. Velen ervaren een gevoel van neerslachtigheid de dag(en) na een con (of soms de avond van afloop zelf al). Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste, voor velen is dit een moment waarop ze in het gezelschap zijn van meer vrienden dan gelijk welk ander event. Als je afscheid moet nemen is het gedaan met de euforie. En het kan lang duren voor je nog eens die kans krijgt. Ook is voor sommigen een hele dag sociale interactie erg uitputtend en hebben ze daarna wat behoefte aan afzondering. Tot slot lijkt een con wel een soort van mini-wereld, waarin je je veel vrijer kan gedragen, omgeven bent door mensen die op dezelfde golflengte zitten, er een vrolijke sfeer heerst en je via cosplay jezelf kan verplaatsen in een andere persona. Als je dan de dag erop weer in het "gewone" leven terecht komt, vormt het een scherp contrast. Al deze dingen dragen bij tot de dip gekend als de post-con blues.
  Wat kan je daar aan doen? Wel, op zich niet veel. Maar het wordt minder naarmate je vaker naar cons gaat. Vroeger had ik last van een dipje na een conventie, maar tegenwoordig is de ene nog niet gedaan of ik ben me al aan het voorbereiden op de volgende. Een weekend waarop ik geen plannen heb is een zeldzame luxe geworden. Ook geraak je gewend aan conventies en zijn ze niet meer zo'n nieuwigheid meer, dus is het contrast met je gewone leven minder groot. Natuurlijk heeft niet iedereen zomaar de tijd of het geld om naar zoveel conventies te gaan als ze maar willen. In dat geval kan ik aanraden om proberen af te spreken met mensen buiten cons, om zo regelmatig met groepjes op stap te gaan. Een boost geven aan je sociaal leven met je vriendenkring van fora en conventies is het perfecte middel om de tijd tussen conventies op te vullen.


  Laatst aangepast door Nekotaku op wo maa 12, 2014 2:38 pm; in totaal 1 keer bewerkt
  Nekotaku
  Nekotaku
  Moderator


  Leeftijd : 38
  Speciale vermogens : Kan in het binair tellen tot 10

  Conventies: introductie en tips Empty Re: Conventies: introductie en tips

  Bericht van Nekotaku do dec 12, 2013 8:46 am

  Lijst van conventies
  Work in progress. Post gereserveerd.
  Urameshiya
  Urameshiya
  Beheerder


  Leeftijd : 32
  Speciale vermogens : Ik kan matcha detecteren op ongeveer 863 meter afstand.

  Conventies: introductie en tips Empty Re: Conventies: introductie en tips

  Bericht van Urameshiya do dec 12, 2013 12:40 pm

  Oeh, wat een goed plan om hier daadwerkelijk een heel topic over te maken!

  Ik zit alleen te twijfelen of het niet beter zou zijn dit topic als een sticky in het cons&meets-subforum op te hangen, hoewel ik kan begrijpen waarom je het hier geplaatst hebt. Hoe denk jij daarover, Neko?
  Nekotaku
  Nekotaku
  Moderator


  Leeftijd : 38
  Speciale vermogens : Kan in het binair tellen tot 10

  Conventies: introductie en tips Empty Re: Conventies: introductie en tips

  Bericht van Nekotaku do dec 12, 2013 1:54 pm

  De reden dat ik het niet op het cons&meets subforum plaatste is dat dat enkel zichtbaar is voor leden die aan de juiste groep zijn toegevoegd. Nu is het wel zo dat dit voor zowat iedereen buiten de nieuwste of inactieve leden geldt, maar het topic bevat geen persoonlijke informatie, dus ik zie geen reden om het verborgen te maken.
  Net zoals het import topic dat ik misschien een heel klein beetje al anderhalf jaar genegeerd heb is het ook handig om iemand van buiten het forum naar te verwijzen voor info, of van interesse voor mogelijke leden.
  Urameshiya
  Urameshiya
  Beheerder


  Leeftijd : 32
  Speciale vermogens : Ik kan matcha detecteren op ongeveer 863 meter afstand.

  Conventies: introductie en tips Empty Re: Conventies: introductie en tips

  Bericht van Urameshiya do dec 12, 2013 3:01 pm

  Ja, daar ben ik het mee eens, maar het andere subforum lijkt me de eerste plaats waar ik zou zoeken naar dit topic als ik niet zou weten waar het stond. Vind je het goed als ik daar een topic plaats met een link naar hier?
  Nekotaku
  Nekotaku
  Moderator


  Leeftijd : 38
  Speciale vermogens : Kan in het binair tellen tot 10

  Conventies: introductie en tips Empty Re: Conventies: introductie en tips

  Bericht van Nekotaku do dec 12, 2013 3:17 pm

  Doe gerust. Qua topic is dat de juiste plaats.
  Graan
  Graan
  Graan


  Leeftijd : 33
  Speciale vermogens : Groeien

  Conventies: introductie en tips Empty Re: Conventies: introductie en tips

  Bericht van Graan do dec 12, 2013 7:45 pm

  Awesome guide tot dusver! Dealer rooms spreken mij erg aan. Hopelijk kan ik mijn kamer binnenkort een beetje aanvullen met nerd materiaal.
  Nekotaku
  Nekotaku
  Moderator


  Leeftijd : 38
  Speciale vermogens : Kan in het binair tellen tot 10

  Conventies: introductie en tips Empty Re: Conventies: introductie en tips

  Bericht van Nekotaku wo maa 12, 2014 2:42 pm

  Update: de post hierboven met tips voor je eerste bezoek aan een conventie is ingevuld. Als iemand nog suggesties heeft voor toevoegingen kan je die hier kwijt. Als je typefouten vindt, zeg het even op Skype of in PM in plaats van er een hele post voor te maken. Of verbeter ze rechtstreeks als je mod bent.

  Gesponsorde inhoud


  Conventies: introductie en tips Empty Re: Conventies: introductie en tips

  Bericht van Gesponsorde inhoud


   Het is nu za sep 23, 2023 5:22 pm